DESIGNED BY OLWEBDESIGN

Εκδηλώσεις

28 Οκτωβρίου 2020

Εκτύπωση
Δημοσιευμένο στις 28 Οκτώβριος 2020

 

created by Σταματία Σταμάτη (ΠΕ02)

 



 

Καλώς ήλθες, Καρναβάλι!

Εκτύπωση
Δημοσιευμένο στις 28 Φεβρουάριος 2020

 

 



 

Τους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας

Εκτύπωση
Δημοσιευμένο στις 30 Ιανουάριος 2020

 

Εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.

Ανάγνωση πεζών, ποιημάτων, σοφών ρήσεων.

Παρακολούθηση βίντεο με το Απολυτίκιον.


Το άνοιγμα των Τριών Ιεραρχών στην Ελληνική παιδεία

Οι Τρεις Ιεράρχες μιλούσαν και έγραφαν στη γλώσσα της εποχής, δηλαδή την ελληνική. Πέρα όμως από αυτό, χρησιμοποίησαν τη βαθιά ελληνική τους παιδεία, για να απευθυνθούν όχι μόνο στους απλούς ανθρώπους, αλλά και στα μεγαλύτερα, πιο ανοιχτά και προδευτικά πνεύματα της εποχής τους. Έτσι, για να διατυπώσουν τις χριστιανικές αλήθειες, χρησιμοποίησαν την ελληνική φιλοσοφία και ορολογία, αξιοποίησαν τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς και την αρχαιοελληνική τέχνη, εκπαιδεύτηκαν στην ελληνική ρητορική και διέπρεψαν ως εκκλησιαστικοί ρήτορες. Επιπλέον, υπογράμμισαν τη σημασία της ελληνικής παιδείας για όλους μας. 

"Οφείλουμε να εξασκήσουμε το μάτι της ψυχής μας πάνω σε άλλα βιβλία, που δε διαφέρουν ριζικά από τις Θείες Γραφές, σα να είχαμε να κάνουμε με σκιές και με καθρέφτες. [...] Και όταν το μάτι μας θα συνηθίσει να βλέπει τον ήλιο μέσα στο νερό, θα μπορέσει ίσως να τον κοιτάξει και κατευθείαν. [...] Στον αγώνα μας να κερδίσουμε την ουράνια βασιλεία, μας χρειάζεται μια μεγάλη προετοιμασία, για την οποία έχουμε την ανάγκη όλων των ανθρώπων, ανάγκη κοινωνίας με όλους τους ανθρώπους του πνεύματος: λογοποιούς, ρήτορες, ποιητές. Η θύραθεν γραμματεία και σοφία θα μας προσφέρουν την προετοιμασία που χρειαζόμαστε, για να κατανοήσουμε τη διδασκαλία των θείων μυστηρίων".

Μ. Βασίλειος, "Προς τους νέους όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγοις"

Χάιδω Αλεξοπούλου, Θεολόγος

  



 

Journée de Gastronomie

Εκτύπωση
Δημοσιευμένο στις 30 Ιανουάριος 2020

 

Την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, ημέρα των Τριών Ιεραρχών, η καθηγήτρια Γαλλικών, Πρίντζιου Θεοδώρα, διοργάνωσε με τους μαθητές της Β΄ τάξης, Ημέρα Γαστρονομίας, "Journée de gastronomie". Πρόκειται για μία δράση που ενισχύει τη βιωματική μάθηση. Οι μαθητές έφεραν εδέσματα, όπως κρέπες, σουφλέ σοκολάτας, σάντουιτς με τυρί-ζαμπόν, χυμούς και άλλα, δίνοντάς τους ονομασία στα γαλλικά. Σαν μικροί σεφ, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, προσέφεραν στους συμμαθητές τους αλλά και στους καθηγητές τους αυτά που οι ίδιοι ετοίμασαν. 

Επίσης, συνεισέφερε στην πρωτοβουλία αυτή η καθηγήτρια Γερμανικών, Δέσποινα Ιγνατιάδου, με το τμήμα της. Οι μαθητές/τριές της παρουσίασαν μερικά φαγητά και γλυκά, όπως Brezel, Vollkornbrot, Lebkuchen, Sauerkraut, Lakritze, Apfelsaft. 

Πρίντζιου Θεοδώρα, ΠΕ05

 

 

 

collage created by Σταματία Σταμάτη (ΠΕ02)

 



 

    

Copyright © 2024 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ