Ποικίλες
Καλή Σχολική Χρονιά (2022-2023)
Εγώ, όταν θα μεγαλώσω, θα γίνω Σεπτέμβριος, έλεγε ο Αύγουστος.
(Κική Δημουλά)
photos by Βασιλική Τσέπη, ΠΕ86
Τοιχογραφία καρδιάς ζωντανεύει από "μαϊστράλια και βοριάδες και μελτέμια"
Τα παιδιά της Γ' Γυμνασίου αποχαιρετούν το σχολείο τους με μια τοιχογραφία καρδιάς, που μέσα της λάμπουν ψυχή, γνώση, αναμνήσεις, σχέσεις ζωής, πάθος, όνειρα και ευγνωμοσύνη.
"Επέλεξα να το κάνω με την Γ΄ τάξη", αναφέρει η καθηγήτριά τους των Εικαστικών, "να μοιραστούν μια ωραία εμπειρία όλα τα παιδιά μαζί. Να αφήσουν τη δική τους πινελιά στο σχολείο, πριν φύγουν. Πρώτα, σβήσαμε όλα τα συνθήματα και τους βανδαλισμούς και έπειτα όλοι μαζί σχεδιάσαμε με μια πολύ απλή τεχνοτροπία καθαρές γραμμές και σχήματα. Μέσα στα σχέδια αφήσαμε να σχηματιστεί σκόπιμα και ο αριθμός επτά (7ο Γυμνάσιο). Συμμετείχαν όλα τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό και συγκίνηση, μιας και ήταν οι τελευταίες μέρες τους στο Γυμνάσιο. Πιστεύω ότι ήταν κάτι όχι απλώς ευχάριστο αλλά και ιδιαίτερο, που μοιράστηκαν σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά και ευελπιστώ να το σεβαστούν οι επόμενοι και οι περαστικοί".
Πέννυ Νουτσοπούλου, Καθηγήτρια Εικαστικών
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας
Ντόμπρε Ντεν
Το Politheatro, ανταποκρινόμενο τόσο στην ανάγκη δημιουργίας παιδικού-εφηβικού θεάματος που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις όσο και στις γενικότερες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παρουσίασε σήμερα το σχολικό δρώμενο «Ντόμπρε Ντεν», με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις και την ενδοσχολική βία.
Οι απόψεις των μαθητών/τριών, όπως καταγράφηκαν αμέσως μετά την παράσταση:
Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, απηχούσε την καθημερινότητα και το πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές τους ξένους ή αυτούς που δεν είναι ίδιοι με αυτούς.
Κάποιοι μαθητές, οι πιο «φέιμους» στο σχολείο, φέρονται άσχημα. Συγκεκριμένα, ο ένας, Βαγγέλης, ήταν από οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια και είχε ό,τι ήθελε. Αυτός ήταν ο λόγος που φερόταν έτσι. Αλλά δεν έφταιγε αυτός για τη συμπεριφορά του, -οι κύριοι ένοχοι ήταν ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρός του, καθώς και τα ΜΜΕ.
Άσκησε βία σε έναν καινούριο συμμαθητή που κατάγεται από ξένη χώρα. Ρατσιστής, λοιπόν, απέναντι στον ξένο. Όταν ο ξένος είπε «Ντόμπρε Ντεν», καλημέρα στη γλώσσα του, θεωρήθηκε ότι είπε μια βρισιά. Δεν άντεξε τη διαφορετικότητα και το ότι δε μιλούσε ελληνικά.
Ρατσιστής απέναντι στους συμμαθητές του. Όταν ένα παιδί του ζήτησε να κάνει μια βόλτα το καινούριο του ποδήλατο, τον χαρακτήρισε «γυαλάκια, που θα στουκάρει». Αποκάλεσε τον πολύ καλό και ήσυχο μαθητή «σπασίκλα».
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Οι ηθοποιοί μας ρωτούσαν σχετικά με τις οπτικές του bullying και τις αφορμές που το προκαλούν. Ο διάλογος μάς ενεργοποίησε την ενσυναίσθηση και μας έκανε να αναρωτηθούμε.
Το θεατρικό πέρασε, με χιούμορ αλλά και με σοβαρό τόνο, το ισχυρό μήνυμα «Όλοι διαφορετικοί Όλοι ίσοι». Ήταν ένα καλό μάθημα για όλους μας. Συνέβαλε στο να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τον εαυτό μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Μπήκαμε στη θέση του παιδιού και νιώσαμε αρκετά άσχημα. Καταλάβαμε τον πόνο και τη θλίψη που βιώνουν, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι εύκολο να ζεις, καθημερινά, ρατσισμό ή βία. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καλοί με τους συνανθρώπους τους, επειδή όλοι είναι ίσοι και δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε ευγενικά και όχι να κοροϊδεύουμε κάποιον, επειδή είναι χοντρός ή μιλάει περίεργα ή είναι από άλλη χώρα. Δεν υπάρχει λόγος να μη δεχόμαστε κάτι το διαφορετικό πάνω σε κάποιον. Ο άνθρωπος δεν ξεχωρίζει από τα χαρακτηριστικά του, αλλά από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Η βία είναι ένα μεγάλο κακό στη ζωή, δεν πρέπει να υφίσταται με κανένα τρόπο. Όλα πρέπει να λύνονται με διάλογο.
Β1 - 7gymioa
Επίσκεψη Θ. Αγγελόπουλου στο 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος επισκέφθηκε το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων το Μάιο του 2009 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Το φυσικό περιβάλλον μέσα από το φωτογραφικό φακό των αδελφών Μανάκια».